Ferrari 1929

 

Ferrari S.p.A. („Ферари“ АД) е италиански производител на спортни автомобили, разположен в град Маранело и МоденаИталия.

Компанията е основана през 1929 г. от Енцо Ферари под името Scuderia Ferrari и първоначално се е занимавала със спонсорство на автомобилни състезатели и производство на състезателни автомобили, преди да започне да произвежда пригодени за употреба по обикновени пътищапревозни средства през 1947 г. под името Ferrari S.p.A.. Автомобилите на Ferrari са сред най-желаните за притежание и управление автомобили и са символ на висш социален статус и богатство. Компанията е придобила известност през годините, благодарение на непрекъснатото ѝ участие в автомобилни състезанияи най-вече във Формула 1, където се радва на значителни успехи, особено през 50-те, 60-те и 70-те години на 20 век, както и в края на 20 и началото на 21 в.

В крайна сметка, след години на финансови затруднения, Енцо Ферари продава отдела за спортни автомобили на групата Фиат през 1969 г. Енцо продължава да държи управлението на спортния отдел до смъртта си през 1988 г., когато е на 90-годишна възраст.

Ферари притежава и серия маркови продукти, носещи името Ферари, сред които могат да бъдат открити очила, писалки, парфюми, облекло, високо-технологични велосипеди, мобилни телефони и преносими компютри. В класацията на Файненшъл Таймс на "Стоте най-добри работни места в Европа" за 2007 г., Ферари е поставена на първо място.

"Cavallino rampante" 

 

Символът на състезателните автомобили Ферари е изправен на задните си крака черен жребец, изрисуван върху жълт щит и буквите "S F" (от "Scuderia Ferrari"), със зелена, бяла и червена хоризонтални ленти (националните цветове на Италия) в горната част. Пътните автомобили носят това лого от двете си страни и правоъгълен знак (на изображението вдясно) на предния си капак.На 17 юни1923 г., Енцо Ферари печели състезание на писта Савио в Равена, където среща графиня Паолина, майка на графФранческо Барака - военен пилот от италианските ВВС и национален герой от Първата световна война, който рисувал кон отстрани на своя самолет. Графинята помолила Енцо да използва коня на своите коли, за да му донесе добър късмет. Оригиналният "изправен кон" от самолета на Барака бил нарисуван с червен цвят върху облак, но Ферари избрал да използва коня в черно (както бил рисуван на самолетите от ескадрилата на Барака като символ на опечаление, след неговата смърт по време на сражение) като добавил яркожълт фон, защото това е цветът на Модена - родният му град. Трябва да отбележим, че жребецът на Ферари още от самото начало бил много различен от този на Барака. Най-забележителната разлика е опашката, която във версията на Барака сочи надолу.

Ферари използва cavallino rampante на официалните документи на компанията от 1929 г. От състезанито "24-те часа на Спа" на 9 юли 1932 г., кончето се използва и на колите на Алфа Ромео, спонсорирани от Скудерията.

Фабио Тальони използва cavallino rampante на своите мотоциклети Дукати, тъй като бил роден в Луго ди Романя както Барака и баща му също бил военен пилот през войната (въпреки че не от ескадрилата на Барака, както погрешно съобщават някои източници). С увеличаването на популярността на Ферари, Дукати изоставя кончето - може би благодарение на споразумение между двете компании.

Кончето сега е запазена марка на „Ферари“.