Плуване

 

 

Същност

Плуването е начин на придвижване във водата посредством движение на тялото. То е присъщо за човека и някои животни. Освен прекрасен начин за поддържане на физическа форма и активност, плуването е и спортна дисциплина. То е един от спортовете на първите модерни Олимпийски игри през 1896 в Атина. През 1908 г. в Лондон е основана Международната федерация по плуване [FINA]. В момента плуването е вторият по популярност индивидуален спорт в света. Според някои експерти, в далечното бъдеще плуването ще стане спорт номер едно на планетата. Умението да плуват спомага значително на хората да практикуват много други дейности и спортове като водни ски, водна топка, риболов или гребане. Плуването може да се извършва в специални плувни басейни - 25-метрови или 50-метрови (понякога наричани олимпийски) или в езера, реки, море или океан.

 

 

 

Плувен басейн

Плувен басейн, понякога за кратко наричан басейн е спортно съоръжение, предназначено за практикуване на водни спортове като плуване, водна топка и скокове във вода. Басейнът е изкуствено създадено място, пълно с вода и се строи най-често от бетон, макар че има и случаи, когато се изработва от пластмаса или метал. Съществуват най-различни форми и големини на плувните басейни, а също така открити и закрити такива.
За състезания се ползват басейни с правоъгълна форма и със стандартни дължини от 25 или 50 метра. 50-метровият басейн се нарича още олимпийски.

 

Изготвил: Михаил Авджиев 11г клас НФСГ