Чуйте г-н Арсов по Хоризонт.Затвори

ул. Розова долина № 1
София 1421
тел.  (02) 866 20 13
факс (02) 866 13 09
Национална финансово-стопанска гимназия
100 години

Гостува народната певица Снежана Борисова


След изпълнението на песента „Разцъфте се бяла ружа”, изповедта на народната певица Снежана Борисова постави началото на поредицата от срещи между ученици на Националната финансово-стопанска гимназия и нейни бивши възпитаници в чест на 100-годишния юбилей.

Народната певица не се нуждае от представяне. Артистичният й профил е многообразен, пъстър и непредсказуем като самата нея. Често е определяна като изпълнителка на народни песни от Шоплука. Дълги години е била солистка на ансамбъл „Филип Кутев“. Една от емблематичните си песни „Чичьовите конье” е част от албума й „Българско фолклорно наследство“. Заедно с оркестъра на Горан Брегович, като част от квартет, изнася концерти в престижните световни сцени „Олимпия“ в Париж, Кралската фестивална зала в Лондон, „Санта Чечилия“ в Рим, Акропола в Атина; международния фестивал в Сан Ремо, джазфестивалите в Монтрьо (Швейцария), Сопот (Полша) и др. Певицата изпълнява вокални партии и в няколко кинопродукции, сред които „Свети Павел“ и „Юлий Цезар“, както и италианските „Черната завеса“ и „Лурдс“. През последните години Снежана Борисова ревностно продължава събирателската и изследователска дейност на български народни песни, която страст предава и на своите малки възпитаници – бъдещите певци и музиканти.

Пред десетокласниците от НФСГ Снежана Борисова сподели, че е израснала с народните песни и винаги е искала да пее. Тя определя себе си като личност, обичаща работата си, догонила мечтата си, успяла да изгради и утвърди собствен стил, експериментатор, готов и за нови предизвикателства.

Независимо че се е реализирала успешно в сферата на изкуството, бившата възпитаничка на НФСГ сподели, че годините прекарани в „червената сграда със кулата” са я научили на организираност, точност, прецизност и отговорност. Тя винаги с достойнство и гордост назовава името на любимото училище.

Интересни бяха и размислите на певицата, свързани с особеностите на балканската народопсихология и българската душевност. Редяха се думи, наситени с любов към музиката, пропити с искрени и неподправени чувства на радост, удовлетворение и изпълнен дълг. Гостенката бе провокирана от десетокласниците и запя една от любимите си народни песни. Нейният пример бе последван от десетокласничката Ралица Котопанова, която също проявява интерес към пеенето.

Снежана Борисова отправи своя апел към младите хора да не се спират пред нищо по пътя на своите мечти, да утвърждават собствен облик, независимо в коя сфера се реализират, да обичат народното творчество, защото „това е гласът на нашата земя”. „Големият талант винаги е земен!“ – бяха финалните реплики на Снежана Борисова. А от талант като нея настоящите ученици на НФСГ има много какво да научат..

Галерия

Певицата разказва
"Аз догоних мечтата си" - с усмивка споделя възпитаничката на НФСГ.
Бившата ученичка и настояща именита певица заедно с днешните десетокласници - снимка за спомен
   

Видео